Domácí stromky jsou lepší než importované

19.05.2011 12:55

Ovocnou školku v Kadově vedou Marek a Rostislav Venutovi, ale u jejího vzniku stál počátkem 90. let jejich otec. Každoročně zde vyprodukují zhruba 30 000 mladých stromků všech ovocných druhůa stromky i keře drobného ovoce. Znojemsko je oblastí, kde má velmi mnoho lidí zahrádku a tím je i nebývalý zájem o školkařské výpěstky. Přestože oba bratři právě připravovali mladé stromky k prodeji, ochotně souhlasili s rozhovorem.


Mnozí zahrádkáři se již nemohou dočkat, kdy se objeví možnost nakoupit školkařský materiál. Kdy začínáte s prodejem?
Jarní prodej začíná podle průběhu počasí, každý rok je to trochu jinak. V té době již nesmí být zmrzlá zem a stromky je možné bez problémů sázet. Letos zahájíme prodej tuto sobotu. Ve všední dny bude otevřeno v našem kadovském středisku od osmi do dvanácti a od třinácti do sedmnácti hodin, v sobotu od osmi do dvanácti.


Jaký nabízíte sortiment?
Máme běžný ovocnářský sortiment určený do našich podmínek – jabloně, hrušně, švestky, meruňky, broskve, ryngle, nektarínky ,třešně, višně, rybíz, angrešt, okrajově maliny a ostružiny, ale také i růže, z novějších druhů i hrušeň písečnou – nashi. Také připravujem vlašské ořešáky v několika odrůdách, vždy s měkkou skořápkou a sortiment ještě doplňují stolní odrůdy révy vinné se  zelenými, žlutými, růžovými i červenými hrozny.


Zjara bývá velký zájem o meruňky a broskvoně, máte tyto teplomilné dřeviny v dostatečně širokém sortimentu?
Sortiment broskvoní máme dlouhodobě zavedený, jednou ze základních odrůd je Redhaven, která je uprostřed doby zrání broskvoní, na Znojemsku je to okolo 5. srpna. Odrůdy Fénix, Favorita Morettini, dozrávají i dva týdny před Redhavenem, pak je celá řada odrůd plodících v průběhu srpna i výrazně pozdnějších. Mezi pěstiteli je averze vůči bělomasým odrůdám, což se nám jeví jako úplně zbytečné. Je to broskev jako každá jiná, i když nemá dnes požadované žluté zbarvení dužniny. Proto každoročně nabízíme aspoň jednu odrůdu, například Krasavu. Letos na jaře máme k dispozici asi deset odrůd broskvoní a čtyři nektarinky.


Meruňky mají menší rozptyl období zrání než je tomu u broskvoní, u kterých trvá přes dva měsíce. Nejranější meruňky jsou v našem sortimentu Ledana a Leskora z lednického šlechtění, pak se pěstuje klasika – Velkopavlovická a Maďarská, do této skupiny patří i krajová odrůda Bohutická. Ta má specifické vlastnosti - velké plody, které drží na stromech i v případě, že jsou přezrálé. V současné době máme k dispozici světové odrůdy jako Goldrich a další, které jsou dobře mrazuodolné, plody jsou tvrdší konzistence a dají se dobře převážet. Velkopavlovická má mnoho nectností, ale v chuti je jen těžko překonatelná. Z pozdních odrůd nabízíme například Bergeron. V současné době množíme asi 15 odrůd meruněk.


Nejpopulárnější ovoce v Česku jsou jablka. Jak jste na tom s nabídkou jabloní?
Jabloně tvoří nejméně třetinu našeho sortimentu. U tohoto ovocného druhu máme nejpestřejší složení odrůd od nejranějších letních přes podzimní až po pozdně zimní. Obrovskou zahrádkářskou výhodou jsou jabloně rezistentní proti strupovitosti jabloně. Tyto odrůdy plodí krásná jablka s minimem chemické ochrany. Skutečným hitem posledních sezon jsou sloupovitě rostoucí jabloně, umožňující pěstování na velmi malé ploše. Také máme zajímavý sortiment hrušní v široké škále druhů.


Americké padlí angreštové, nyní hnědé padlí zdecimovalo angrešty i na zahrádkách. Máte k dispozici rezistentní odrůdy?
Zcela jsme opustili tradiční sortiment, V současné době máme v nabídce pouze rezistentní odrůdy široké škále. Od zelených přes žluté až po červené. Tyto není nutné chemicky chránit proti padlí a přesto plodí i v bezprostřední blízkosti padlím silně napadených odrůd neodolných. Vedle angreštů nabízíme i další drobné ovoce.


Je lepší koupit importovaný stromek nebo místní provenience?
Dnes je svět otevřený a kdo byl třeba v Holandsku, ví, že je tam jiné podnebí než u nás. Jen sporadicky tam jsou tuhé zimy a vnímavý zahrádkář se obdivuje araukáriím, cedrům a dalším exotickým rostlinám. V každém případě je vhodné si pořídit stromek ze stejné oblasti, kde byl vypěstován a kde následně bude přinášet ovoce. Na tuto oblast je aklimatizovaný a s jeho pěstováním jsou vždy menší problémy, než s druhem importovaným z jiných klimatických oblastí.

Připravil: Jiří Eisenbruk
Znojemsko.cz