GABROVSKÁ

18.05.2012 14:13

Původ: Švestka vznikla v Bulharsku na výzkumné stanici Drjanovo jako kříženec odrůd Kjustendilská modrá a Montfortská.
Vlastnosti stromu: Růst je středně silný. Koruny jsou nejčasteji široce pyramidální nebo vysoce kulovité se sklonem k zahušťování. Stromy kvetou středně raně a jsou částečně samosprašné. Jako vhodný opylovač je nejčastěji doporučována odrůda Stanley.
Vlastnosti plodu: Plody mají v poněkud vetší velikost jak Domácí švestky (průměrná hmotnost se pohybuje v rozmezí 20-28 g). Rovněž jejich tvar je na rozdíl od Domácí švestky více elipsoidní.. Slupka má tmavě fialově modrou barvu s výrazným ojíněním. Dužnina je žlutavá, dosti pevná a má aromatickou navinule sladkou chuť, podobnou Domácí švestce. Plody jsou odolné proti otlačení. Pecka se dobře odlučuje od dužniny.
Plodnost: Je středně raná, pravidelná, avšak obvykle jen průměrná.
Odolnost: Stromy jsou dosti odolné proti zimním i jarním mrazům. Vůci šarce jsou považovány za dosti tolerantní. Houbovými chorobami trpí málo.
Tvar a podnož: Vhodné jsou kmenné tvary i zákrsky na myrobalánu nebo na St. Julien.
Doba zrání: je podle oblastí a jednotlivých typů v poslední dekádě srpna nebo v první dekádě září, približně ve stejnou dobu jako odrůda Stanley.
Celkové zhodnocení: Jedná se o perspektivní náhradu za Domácí švestku v oblastech a na stanovištích s větším výskytem virové šarky. Plody jsou vhodné pro přímý konzum, ke kuchyňskému použití i pro průmyslové zpracování.