Ze starého kravína moderní školkařský sad

19.05.2011 12:51

„Nakupujte stromky tam, kde je budete i pěstovat,“ tvrdí staří sadaři. Tato slova mají svoje opodstatnění. Když se stromkům vede dobře ve školce, je logické, že porostou dobře i na nedaleké zahradě, kam si je pěstitel zasadí. Pokud si zakoupíme sadařský materiál, který má původ v Nizozemsku či jižní Francii, je větší možnost, že se spálíme a nedosáhneme ideálních výpěstků.

 

Toho si jsou vědomi majitelé Ovocné školky Kadov Marek a Rostislav Venutovi, kteří pro svoje zákazníky připravují celou škálu ovocných stromů běžně pěstovaných v našich zeměpisných šířkách.

Zastoupeny jsou jabloně, hrušně, švestky, třešně, višně, renklódy, vlašské ořechy, meruňky, broskvoně, nektarinky i drobné ovoce. Sortiment doplňují některé speciality, jako například kamčatská borůvka, nyní moderní sloupové jabloně či asijská hrušeň Nashi, které se na Znojemsku dobře daří. Všechny vyjmenované ovocné druhy jsou nabízeny v širokém sortimentu. Například nabídka meruněk má na dvě desítky druhů - od nejranějších, dozrávajících koncem června, až po ty nejpozdnější, které přinášejí oranžové plody až v srpnu.

Školka se stále více zaměřuje na rezistentní odrůdy ovoce. Například dříve běžný angrešt se vzhledem k hnědému padlí přestal takřka pěstovat, protože bez mnohonásobné důsledné chemické ochrany se nedaly vypěstovat zdravé plody. Dnes školka nabízí pouze rezistentní odrůdy angreštů, které nevyžadují četné chemické ošetření.

V nabídce školky je například švestka domácí, jejíž plody jsou pro výrobu slivovice nejlepší. Ovšem tento druh je silně napadán šarkou (viróza), která znehodnocuje úrodu. Z těchto důvodů byla vyšlechtěna odrůda Čačanská rodná (Wangenheimova x Stanley), která je k šarce tolerantní a lze z ní získat také skvělou pálenku. Zákazníci budou překvapeni, když po 15. říjnu (v tento den byl zahájen prodej stromků) zavítají do ovocné školky v Kadově. Od jara do podzimu se starý kravín postupně měnil na moderní sklad sadařského materiálu.

Jeho vybudování sledovalo trend firmy poskytovat zákazníkům nejen špičkové výpěstky, ale také příjemné zázemí. „Vyměnili jsme okna, dveře, vrata, byly položeny nové podlahy, vybudováno sociální zázemí pro zákazníky, vznikly nové prostory pro ukládání školkařského materiálu, kompletní změnu zaznamenaly také inženýrské sítě,“ uvedl Marek Venuta. Školkařství přináší mnoho dřiny, ale také radost z výsledků a spokojenosti zákazníků.

Na financování přestavby firma zažádala o dotaci z fondu rozvoje venkova. „Hodně nám při realizaci tohoto projektu pomohla Jitka Schneiderová z Živého pomezí Krumlovsko – Jevišovicko. Je zde reálná šance získat až 40% proinvestované částky. Celou rekonstrukci objektu provedla firma OSP z Moravského Krumlova,“ uvedl Marek Venuta. „První dny prodeje nebudeme mít ještě kompletní sortiment všech stromků, protože například broskvoně se mohou dobývat ze země až od 15. října.“

Ještě jedna zajímavost na závěr: v této ovocné školce se stromky nezbavují listů chemicky, jak je někde jinde zvykem, ale pracovníci je otrhávají, stejně jako za starých časů, ručně.

Fotogalerie

Připravil: Jiří Eisenbruk
Znojemsko.cz