DOMÁCÍ VELKOPLODÁ

18.05.2012 14:00

Původ: Vznikla výběrem lokálních klonů pravých švestek, které se pěstovaly na území České republiky již od středověku.
Vlastnosti stromu: Růst je středně silný. Koruny jsou nejčastěji vysoce pyramidální, později se mírně rozkládají. Z počátku bývají príliš husté. S postupným prosýcháním stárnoucího obrostu se aktivní plodonosný obrost přesouvá na obvod prořídlé koruny. Proto stromy vyžadují včasné zmlazování. Stromy kvetou pozdně a jsou samosprašné
Vlastnosti plodu: Je menší velikosti (průměrná hmotnost se pohybuje v rozmezí 15-25 g). Tvar je typicky švestkovitě protáhlý, horní část plodu je nejčastěji tupě zakončena. Nekteré typy mají ostřejší špičku. Slupka má barvu tmavě fialově modrou se světle modrým ojíněním. Je pevná a má nakyslou chuť. Stopka je středně dlouhá. Dužnina bývá žlutozelená, zelenožlutá až žlutá, ve správné zralosti pevná a středně šťavnatá. Chuť je sladce navinulá, středně aromatická, velmi dobrá. Při přeplození a nedostatečném vyzrání plodu je chuť méne uspokojivá. Pecka je menší, k oběma koncům protáhle zašpičatělá. Odlučitelnost dužniny od pecky je zpravidla velmi dobrá.
Plodnost: Je většinou středně pozdní, pravidelná a často velmi vysoká.
Odolnost: Stromy jsou středně citlivé na zimní mrazy, jsou však odolnější v době květu vůči pozdním jarním mrazíkum. Vůci šarce jsou velmi citlivé. Často bývají silněji napadávány puklicí švestkovou a roztočem. Odolnost proti moniliové hnilobě plodu je větší.
Tvar a podnož: Vhodné jsou kmenné tvary i zákrsky na myrobalánu nebo na St. Julien.
Doba zrání: je podle oblastí a jednotlivých typu v první a druhé polovine září, ve vyšších polohách až v 1. polovine října.
Celkové zhodnocení: Jedná se o nejrozšírenejší u nás pestovanou švestku. Plody mají universální použití. Dobře plodí a plody jsou velmi kvalitní zejména v teplejších oblastech a na vhodných stanovištích. Ve vyšších a příliš chladných polohách  plody špatne vyzrávají, bývají často príliš drobné a méně kvalitní. Je nutno vysazovat jen spolehlivě bezvirozní materiál. Nemuže být vysazována do blízkosti stromů napadených šarkou. Nedoporučuje se tradiční rozmnožování odkopky, které bývají témeř vždy touto chorobou napadeny.