Rakytník řešetlákový (HippophaevRhamnoides)
Rakytník řešetlákový je nová jedinečná kulturní ovocná rostlina, která si zaslouží tu nejvyšší pozornost laické i odborné veřejnosti. Plody, listy i kůra obsahují velké množství cenných biogenních látek jako žádná jiná ovocná dřevina mírného pásma. V dužině plodů, slupce i v semenech se nachází olej, který se používá při spáleninách, omrzlinách, žaludečních vředech, chorobách střevních cest a regeneraci tkání při ozařování. V plodech je velké množství karotenu a mnoho organických kyselin i vitamínů C, B1, B2, B6, P, K, E, F, cholin a také aminokyseliny, alamin, fenylalamin, glutamin, cystein, leicin, betamin, serotonin, pektin a též elementy z nichž rozhodující jsou Fe, K, Mn, S, B, Cu, Ni, Ca, T, Al a jiné. Šťáva z plodů stimuluje trávící funkci žaludku,sleziny, dvanácterníku, tvorbu krve, zvyšuje bioelektrickou aktivitu srdce.
Rakytník je unikátní rostlina se širokou paletou cenných látek, které čekají na využití.
Rakytník je keř s úzkými, stříbřitými listy. Dle odrůd dorůstá asi 2,5 - 3 m výšky. Koření velmi široce, takže po zakořenění snese i dost sucha. Na kořenech jsou hlízkové bakterie, které poutají vzdušný dusík. plodí nejpozději třetím rokem po výsadbě. rostlina je to naprosto mrazuodolná. Rostlina je dvoudomá, tedy plodný keř musí mít opylovače. Ve výsadbě stačí jeden opylovač na deset rostlin, pyl se přenáší větrem, opylovač vždy po větru. Plody zrají v září až říjnu. Rakytník dobře roste v každé půdě. Nesnese trvalé zamokření nebo zasolení. Při zavlažování a přihnojování přináší vysoké výnosy. Spon pro výsadbu je 2,5 m x 3 m. Při výsadbě přidat dobrý kompost (substrát) a superfosfát se vyplatí. Nesnáší zastínění, potom neplodí. Sklizeň plodů ručně je velmi náročná. Plody je nejlépe odřezat i s větévkami, dát do plastikového sáčku do mrazáku, více než -20°C. Druhý den se nárazem o podložku plody oddělí a vysypou ze sáčku. aby sklizeň byla každoroční, je nutné plodové keře mítalespoň dva a sklizeň řezem střídat, nebo každý rok sklízet jen polovinu keře. Řezat jen výhony do průměru 1 cm. Využití plodů je mnohostranné, šťáva , dřeň,kombinace s jinými druhy ovoce, broskve, hrušky jablka aj.
Rakytník
BOTANIKA
HERGO
KRASAVICE
LEIKORA
OPYLOVAČ
SLUNÍČKO
Rakytníkový olej
Plody, buď čerstvé nebo rozmrzlé, se rozmělní v mixéru a přes síto se přecedí šťáva - dřeň, která se dále použije buď čerstvá s vodou a cukrem, nebo se dá kombinovat s ostatním ovocem a konzervuje se, či mrazí. Slupky a semena, která zbudou na sítku se šetrně usuší (do + 40°C) . Suchá hmota se uchová v PE sáčku v lednici. Když je třeba, tak se suché plody rozdrtí v mixérovém kávomlýnku. Drť se maceruje v temnu při pokojové teplotě dobrým olivovým či slunečnicovým olejem a denně se promíchává. Asi po týdnu se směs přes plátno přecedí. Olej dostane krásnou barvu. Lze ho užívat na žaludeční vředy - 3x denně lžičku oleje nalačno a po 10-ti dnech by mělo být po problémech. Látky v rakytníkovém oleji působí baktericidně na Helicobakter pyroli na původce nemoci a kompex vitamínu F regeneruje sliznici, která se dokonale zahojí. 1 lžička 1x denně, to je dávka vitamínů denní potřeby pro dospělou osobu. V domovině rakytníku ve střední Asii se říká, že koně mají po rakytníku hladkou a lesklou srst a lidé jasné oko.